Nils Reidar Christensen leser fra brev

Nils Reidar Christensen leser fra brev

Vi fikk en fyldig presentasjon «rikt illustrert» med historiske foto og foto fra turen som Nils Reidar og kompisen Reidar Eg gjorde sist høst.

Cocos Island ligger litt øst i det Indiske hav. Oppdaget i 1609, men først befolket i 1827. I1825 kom en shetlender til øya. Han var egentlig ute på et oppdrag der han skulle gå i land på Christmas Island, men på grunn av uvær havnet han på Cocos Island. Denne mannen, John Clunies-Ross hadde lenge ønsket å finne seg et sted å dyrke kokos.

Øyene viste seg å være ideelle for dette. Han reiser så hjem og henter familie og venner og tilbake til øyene for å bygge opp plantasjen.

Så til 1893. Barnebarnet til den første Clunies-Ross har overtatt produksjonen. Plantasjen er blitt stor, og han eier en del fartøy for befraktning av varene. Han har ei skute, men fikk ikke mannskap til å seile skuta rundt til Cocos Island. Via kontakter ble det til at det eneste mannskapet som turte ta oppdraget var noen menn fra Snik i Lindesnes. Simon Wilhelmsen fikk 3 års kontrakt. Han skulle hyre 5 mann, og folk løp for å bli med på dette eventyret. Seilskutetida var på hell i 1890-årene, og det var dårlig med hyre. Dette var godt betalt, og et eventyr. Oskar Syvertsen var en av dette mannskapet som ble plukket ut, og dette var grandonkoel til Nils Reidar. De hadde blitt forespeilt ei skute på minst 150 tonn, men de følte seg temmelig lurt da det viste seg at den var bare 70 tonn. De reiser uansett og ser ikke land før etter 141 døgn. Men de kommer velberget fram til slutt.

Nils Reidar fortalte videre om opplevelser på øyene.

Les mer her:
Artikkel i adressa.no: Fant røttene på Cocos-øyene
Kokosøyene – wikipedia