Møtet startet med allsang, der Lillemor Gustavsen spilte et potpurri med kjente sanger. Lokalet denne kvelden var Vigeland Selskapslokale, eller det som tidligere var kjent som Ungdomsforeninga på Vigeland. Det var også dette som var første tema, ved at Torbjørn Stensland (bildet til høyre) viste en omfattende bildeserie fra foreningens mangfoldige og interessante historie.
Dette lokalet ble bygd i 1908 og var foreningens lokale fra høsten det året og fram til nytt bygg ved prestegården ble innviet i 1992.
Etter dette var det Sofie Augensen som fortalte om sin far, kunstneren Cato Augensen. Hun startet med å si at i disse omgivelsene slipper hun å snakke alene, for alle Catos malerier og tegninger som lokalet er utsmykket med, forteller alle sine historier. Cato Augensen var født i Horten som nummer fire i søskenflokken, 9. juli 1900. Han var døpt Trygg Arnulv Cato Augensen. Foreldrene var Oskar Augensen og Sofie Lindboe. I 1907 flyttet familien til Marvika, da faren var offiser i marinen. Som 20-åring mønstret han på seilskipet Spangereid i Limerick i England. Dette var nok først og fremst etter hans fars ønske. Senere, på vei fra Delagoa Bay (trolig Mosambik) til Gøteborg med kull, begynte lasten å brenne, og de endte opp på St. Helena der skipet sank av skadene 2. oktober 1920. Augensen tilbrakte noen måneder på øya, og fortalte ofte om hendelsen til familien.
Cato Augensen fikk god utdannelse i kunsten. Han startet på kunst- og håndverkskolen i Oslo i 1921. I 1921 og 1922 var han på kunstskole i Dredsen. I 1923-25 studerte han i Paris, og han snakket ofte om Paris. 1925 startet han på kunstakademiet under Axel Revold. Augensen laget portretter, landskap, blomsterbilder, stilleben og akvareller. Han ble ofte intervjuet da han holdt utstillinger, og en gang da han ble intervjuet ble han spurt om hva han likte best å male. Da svarte han alt sammen, men han syntes at portretter var det vanskeligste. Han var også glad i å skjære i tre.
En attest fra 1933, av Rasmus Strømme som da var i Nice i Frankrike: «Herr Kunstmaler Cato Augensen kjenner jeg fra et par malerferder og har dessuten sett flere av hans bilder. Han har en god utdannelse fra den franske skole, og er sterkt påvirket av denne. Jeg fikk et meget godt inntrykk av herr Augensen som maler. Hans tegninger er sikker. Fargene er rene og klingende. Motivbehandlingen rolig og behersket. Da han nu søker Christiansands Sparebanks stipendium for kunstnere, gir jeg han min beste anbefaling. Nice, 20/10-1933, Rasmus Strømme.»
Han studerte cellospill ved musikkonservatoriet i Oslo, og var med i orkesterforeninga i Mandal. Hvis han ikke rakk bussen, tok han celloen under armen og syklet til Mandal. I 1946 giftet han seg med Herborg Kristine Olsen. Cato Augensen hadde et uttall utstillinger. Han reiste mye rundt om somrene og var aktiv og malte landskapsbilder. Hidra, Spind, Herad, Korshavn, Loshavn og spesielt Lista fascinerte han. De senere år var han for det meste i Svinør. Utstillingene ble holdt mest vinterstid, ofte vestover i Haugesund, Stavanger, Sandnes og Bryne. Også i Farsund hvor han hadde mange kjente. Eller østover til Larvik, Porsgrunn, Tønsberg, Sandefjord, Arendal og Kristiansand. Det var også utstillinger i Mandal.
Cato døde i 1992, 92 år gammel.
Det var 32 som møtte opp denne kvelden.
Legg igjen en kommentar